Terug naar ‘Caring Technology’ overzicht

Caring Technology

Technologie is vandaag niet meer weg te denken in de gezondheidszorg en de welzijnsondersteuning. Denk aan sensoren voor valpreventie of om dwaalgedrag bij ouderen te detecteren. Beeldbellen waardoor zorgverlener en zorgvrager met elkaar kunnen overleggen buiten de praktijkruimte of het ziekenhuis. Wearables die je op je lichaam draagt en die data meten over je gezondheid. Apps die je gezondheid en welzijn ondersteunen.

Digitale technologie verandert de gezondheids- en welzijnszorg, ons gedrag en de manier waarop zorgprofessionals en burgers met elkaar praten. Al die technologische hulpmiddelen verzamelen echter ook gegevens over de gebruiker, patiënt of cliënt. Wie doet wat met die gegevens? Hoe zit het met privacy? Waaraan zouden technologische innovaties nu en in de toekomst moeten voldoen? Welke rol kennen we toe aan technologie om onze gezondheid, welzijn en levenskwaliteit op peil te houden of te verbeteren? Hoe kunnen we hierop anticiperen in plaats van de ene na de andere technologiegolf te ondergaan?

De acht effectiviteitsprincipes voor Caring Technology geven een leidraad voor de ontwikkeling en het gebruik van technologische innovaties gericht op het verbeteren van de gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit van mensen in hun dagelijks leven.

Terug naar ‘Caring Technology’ overzicht