Een mens leeft niet van brood alleen – 1+1+1-Actie

Terug naar overzicht

Nooit was dit duidelijker dan tijdens deze coronacrisis. Dankzij de noodoproep voor kansarmoede-, en dak- en thuislozenorganisaties van de Koning Boudewijnstichting, met steun van het Fonds Dokter Daniël De Coninck, kon Welzijnsschakel Open Balie in Brugge niet alleen maaltijden leveren maar ook eenzaamheid verlichten.

Toen het land in lockdown ging, werd Antoon Vandeputte van Poverello meteen aangeklampt door de mensen die dagelijks bij zijn organisatie in Brugge eten. Waar zouden ze eten vinden als Poverello dicht moest? Samen met de soepdames van Welzijnsschakel Open Balie en Fribona, een bedrijf dat kant-en-klare diepvriesmaaltijden tegen een spotprijs wilde leveren, zorgden ze in het parochiaal centrum Meersenhuis voor maaltijden.

Sinds maart verdeelden vrijwilligers al meer dan tienduizend maaltijden. De organisaties kregen hiervoor steun via de noodoproep van de Koning Boudewijnstichting. Die stelde in maart via een verkorte en lichte procedure zo snel mogelijk middelen ter beschikking van armoede- en dak- en thuislozenorganisaties. Op die manier konden deze organisaties voortwerken. Het Fonds Dokter Daniël De Coninck droeg middelen bij voor deze oproep.

“Al na een week van onze voedselbedeling kwam meer en meer de vraag om een babbel”, zegt Antoon Vandeputte. “De eenzaamheid begon al snel te wegen. Eigenlijk kon je alleen je maaltijd afhalen. Daarna moest je onmiddellijk vertrekken. Maar mensen wilden elkaar zien, elkaar spreken. Het afhalen van de maaltijd werd gerekt, omdat mensen snakten naar contact.”

Toen de besmettingscijfers in september weer begonnen te stijgen, startte Open Balie samen met Poverello de bedeling van diepvriesmaaltijden opnieuw op. “Maar wat doe je met de vraag naar het verzachten van de eenzaamheid? We moesten iets doen. Op straat werd je tegengehouden. ‘Blij dat ik eens kan babbelen.’ Ik kreeg elke dag sms’jes, dat is goedkoper dan bellen. Ze hadden één vraag: waar kan ik u zien?”

Zo groeide de actie 1+1+1. “In coronatijden help je mensen niet enkel met voedselbedeling. In coronatijden moet je ook de eenzaamheid verlichten. We kunnen dit elk volledig coronaproof doen”, zegt Vandeputte. “Iedereen kan elke week drie dingen doen om de eenzaamheid van anderen te verlichten. Drie dingen, dat is driemaal één, dus 1+1+1.” Een telefoontje, een brief of kaart, of een gesprek met iemand die je buiten ontmoet. “Laat ons niet kijken naar de beperkingen tijdens de lockdown. Laten we op zoek gaan naar wat we nog mogen en kunnen doen.”

Terug naar overzicht